Το να μπορείς να πεις ότι νιώθεις οικειότητα με ένα άτομο είναι μεγάλο προτέρημα. Είναι τόσο σημαντικό να ξέρεις ότι κοντά σε κάποιον νιώθεις τόσο άνετα, σαν να είσαι στο σπίτι σου. Τότε μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς φίλτρο.

Για πολλούς ανθρώπους, η λέξη οικειότητα συνδέεται με πολλούς συνειρμούς, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σωματικοί. Αλλά είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχουν 12 διαφορετικοί τρόποι για να δημιουργήσεις μια στενή σχέση με έναν ερωτικό σύντροφο, και μόνο ένας από αυτούς περιστρέφεται γύρω από τη σεξουαλική συμβατότητα.

Ποιοι είναι οι τύποι οικειότητας και πώς μπορείς να τους καλλιεργήσεις στη σχέση σου;

Σεξουαλική

Η πρώτη και μάλλον αναμενόμενη μορφή οικειότητας είναι η σεξουαλική. Όπως πιθανώς μπορείς να μαντέψεις, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής σε σεξουαλικές πράξεις με τ@ σύντροφο σου. Αλλά η σωματική επαφή δεν είναι το μόνο πράγμα που δημιουργεί αυτόν τον δεσμό. Η σεξουαλική οικειότητα περιλαμβάνει, επίσης, τη συναισθηματική εγγύτητα που νιώθουμε με ένα άτομο, η οποία μας επιτρέπει να πάμε τις σχέσεις μας στο επόμενο βήμα.

Συναισθηματική

Αν και υπάρχει μια συναισθηματική μορφή στη σεξουαλική οικειότητα, η συναισθηματική οικειότητα έχει να κάνει με το να είσαι ευάλωτη και να αισθάνεσαι αρκετά άνετα, ώστε να εκφράσεις τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Ο συναισθηματισμός είναι απαραίτητος όταν πρόκειται για σχέσεις, γι’ αυτό και είναι ίσως μια από τις πιο γνωστές μορφές οικειότητας.

Διανοητική

Τα ζευγάρια που είναι διανοητικά οικεία είναι σε θέση να ανταλλάσσουν στοχαστικά ιδέες και απόψεις μεταξύ τους, ως έναν τρόπο να πυροδοτούν διεγερτικές συζητήσεις. Είναι ένας συχνά ξεχασμένος τύπος οικειότητας, όμως μπορεί να οικοδομηθεί ζητώντας από τ@ σύντροφο σου τις απόψεις τ@, συζητώντας τις αντίστοιχες αξίες σας, συμμετέχοντας σε πολιτιστικές δραστηριότητες από κοινού ή διαβάζοντας μαζί ένα βιβλίο.

Αισθητική

Αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ και ο/η σύντροφός σου πρέπει να δείχνετε πάντα ωραίοι μαζί. Η αισθητική οικειότητα απαιτεί την εκτίμηση της ομορφιάς ή των κοινών εμπειριών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί απολαμβάνοντας τη θέα από την κορυφή ενός βουνού ή πηγαίνοντας σε ένα μουσείο τέχνης.

Δημιουργική

Όπως φαντάζεσαι η δημιουργική οικειότητα απαιτεί τη δημιουργία και τον σχεδιασμό πραγμάτων από κοινού. Από μοναδικές ιδέες για βραδινό ραντεβού μέχρι την ενασχόληση με ένα νέο καλλιτεχνικό χόμπι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πετύχεις δημιουργική οικειότητα.

Ψυχαγωγική

Αν σας αρέσει να πηγαίνετε στη φύση, θα σας κάνει καλό η ψυχαγωγική οικειότητα. Η ψυχαγωγική οικειότητα μπορεί να είναι τόσο χαλαρή όσο μια βόλτα στη γειτονιά ή τόσο σοβαρή όσο το να γυμνάζεστε μαζί. Δεν είναι απαραίτητο για κάθε σχέση, αλλά μπορεί να είναι αδιαπραγμάτευτο για ανθρώπους με δραστήρια προσωπικότητα που θέλουν κάποιον να τους συνοδεύει στις αποδράσεις τους.

Εργασιακή

Δεν είναι αυτό που νομίζεις… Αυτή η μορφή οικειότητας επιτυγχάνεται όταν κάθε μέλος έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμο να κάνει την πρακτική δουλειά που χρειάζεται για να κυλήσει η σχέση πιο ομαλά. Το να κάνεις δουλειές στο σπίτι, να πληρώνεις λογαριασμούς και να προγραμματίζεις τα απαραίτητα ραντεβού είναι όλα παραδείγματα αυτού.

Οικειότητα κρίσης

Είναι μια σκληρή αλήθεια, αλλά το να περνάτε μαζί μια κρίση σας φέρνει πιο κοντά. Εδώ είναι που έρχεται η οικειότητα της κρίσης, ή η ικανότητα να στηρίζει ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές. Αν ανησυχείς για τη σχέση σου σε αυτόν τον τομέα, είναι καλό να ξεκινήσεις μια συζήτηση για τη διαχείριση κρίσεων με τ@ σύντροφο σου.

Έχετε και οι δύο διαφορετικές δεξιότητες όσον αφορά στην επικοινωνία και έτσι έχετε και οι δύο διαφορετικές προσδοκίες για το πώς να διαχειριστείτε μια κρίση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι συζητήσεις είναι τόσο απαραίτητες.

Δέσμευσης

Μαζί με την απόδειξη της αφοσίωσης στη σχέση, η οικειότητα της δέσμευσης διαμορφώνεται όταν ένα ζευγάρι κάνει σχέδια για το κοινό μέλλον, τα οποία σκοπεύει να ακολουθήσει. Παραδείγματα αυτού μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση κατοικιδίων, την αγορά σπιτιού και πολλά άλλα.

Συγκρούσεων

Η σύγκρουση μέσα σε μια σχέση δεν είναι μόνο φυσική, αλλά και αναμενόμενη. Αντί να κρατάς κακίες και λογαριασμό για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, η οικειότητα των συγκρούσεων ενθαρρύνει τα ζευγάρια να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται από τους καβγάδες τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα φτάσετε σε ένα σημείο όπου θα είστε και οι δύο σε θέση να χειρίζεστε αποτελεσματικά τις συγκρούσεις με ευκολία.

Επικοινωνιακή

Λένε ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί, οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η επικοινωνία αποτελεί μια μορφή οικειότητας. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και σε πολλούς άλλους τύπους οικειότητας. Η επικοινωνιακή οικειότητα μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου σχετικά με τις προσδοκίες και την παροχή χώρου για ανοιχτόμυαλη ανατροφοδότηση. Αν θέλεις να βελτιώσεις την επικοινωνιακή σου οικειότητα, δοκίμασε να αξιοποιήσεις τις δεξιότητες σου στην ενεργητική ακρόαση την επόμενη φορά που ο/η σύντροφος σου θα εκφράσει τις ανάγκες του.

Πνευματική

Δεν χρειάζεται να είστε θρησκευόμενοι για να έχετε πνευματική οικειότητα. Η μορφή οικειότητας επιτυγχάνεται όταν και τα δύο άτομα στη σχέση αισθάνονται ότι είναι σε θέση να συζητήσουν ανοιχτά τα μεγαλύτερα άγνωστα του κόσμου, όπως το νόημα της ζωής και η μετά θάνατον ζωή.