Θέλεις να είσαι θετικός άνθρωπος, αλλά δεν ξέρεις πώς; Συνειδητοποιείς ότι το να είσαι αρνητικός άνθρωπος τελικά δε σε βοήθησε σε κάτι; Επιθυμείς να αλλάξεις αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Εδώ σου δίνω δέκα απλές, άμεσα εφαρμόσιμες συμβουλές για το πώς μπορείς να βάλεις περισσότερη θετικότητα στη ζωή σου και να γίνεις θετικός άνθρωπος.

Ξεκίνησε τη μέρα σου θετικά και αισιόδοξα

Τόσο απλά! Βάλε το ξυπνητήρι σου 5-10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να έχεις χρόνο να ετοιμαστείς χωρίς βιασύνη. Με το που ανοίξεις τα μάτια σου, βάλε έναν μικρό θετικό στόχο για τη μέρα σου, πχ «να αισθάνομαι θετικά» και πάρε μερικές βαθιές ανάσες.

Βρες την αισιόδοξη πλευρά σε μία δύσκολη ή αρνητική κατάσταση

Η τάση των ανθρώπων όταν έχουν μία δύσκολη κατάσταση είναι να επικεντρώνονται στα στραβά και τα ανάποδα, και, το κυριότερο, στο τι μπορεί να πάει στραβά στο μέλλον. Αυτή η στρατηγική όμως δε βοηθάει, το αντίθετο! Δημιουργεί κλίμα στρες, φόβου , απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας. Μάθε να βρίσκεις την αισιόδοξη και θετική πλευρά σε κάθε κατάσταση, ακόμα και στις δύσκολες. Εστίασε την προσοχή σου στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων και επένδυσε σε αυτή.

Δημιούργησε θετικό κλίμα στην καθημερινότητά σου

Απλά καλά και ωραία, καλλιέργησε θετικό κλίμα στην καθημερινότητά σου! Εξέτασε ποιοι είναι οι άνθρωποι που περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου μαζί τους- είναι θετικοί ή αρνητικοί; Αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι; Σε στηρίζουν; Σε ενθαρρύνουν; Αν όχι, βάλε τους στην άκρη και καλλιέργησε φιλίες με άτομα που έχουν ποιότητες που δημιουργούν θετικό κλίμα στη ζωή σου.

Μη βιάζεσαι

Μάθε να κάνεις τα πράγματα πιο αργά! Να τρως αργά, να μιλάς αργά, να αναπνέεις αργά, να αντιδράς στα αρνητικά συναισθήματα αργά. Όταν δε βιάζεσαι καλλιεργείς επίσης την υπομονή. Η υπομονή σε βοηθάει να έχεις καλύτερο αυτοέλεγχο και καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων σου. Όταν δε βιάζεσαι να πάρεις αποφάσεις, να απαντήσεις σε μία προσβολή, να θυμώσεις, κλπ., τότε έχεις περιθώριο να διαλέξεις το πώς θέλεις να αντιδράσεις. Αυτή η επιλογή σου είναι και η ελευθερία σου- έτσι μπορείς να βάλεις θετικά στοιχεία στη ζωή σου.

Μη βλέπεις τα πράγματα χειρότερα απ’ ότι είναι

Μάθε να βλέπεις τα πράγματα στις αντικειμενικές τους διαστάσεις, χωρίς να θεωρείς ότι είναι πιο άσχημα ή πιο αρνητικά απ’ ότι είναι. Κρατώντας μια ρεαλιστική στάση και διατηρώντας αισιόδοξη σκέψη –πχ., ότι μπορείς να διαχειριστείς μία δύσκολη κατάσταση- βάζεις περισσότερη θετικότητα στη ζωή σου. Όταν βλέπεις πιο θετικά τα πράγματα, αυτό σου επιτρέπει να σκεφτείς καλύτερες λύσεις και τρόπους διαχείρισης, οπότε βγαίνεις κερδισμένος/η.

Μην αφήνεις τους φόβους σου να σε σταματήσουν από αυτό που θέλεις

Μάθε να αναγνωρίζεις τις αντικειμενικές συνθήκες- τα πράγματα που σε εμποδίζουν να πετύχεις τους στόχους σου και τα πράγματα που νομίζεις ότι σε εμποδίζουν. Τις περισσότερες φορές είναι υποκειμενικοί φόβοι που σε κρατάνε πίσω και δε σου επιτρέπουν να ανοίξεις τα φτερά σου, να προσπαθήσεις και να δοκιμάσεις σε μία νέα κατεύθυνση. Κάνε τη ζωή σου πιο θετική με το να ονειρεύεσαι, να βάζεις στόχους, να προσπαθείς, αφήνοντας τους φόβους και τους δισταγμούς σου πίσω.

Βάλε θετικότητα και αισιοδοξία στη ζωή κάποιου άλλου

Καλό είναι να επικεντρώνεσαι στον εαυτό σου και την αυτοφροντίδα σου, αλλά εξισου καλό είναι και το να μπορείς να δώσεις τον χρόνο και την προσοχή σου σε άλλους. Αν θέλεις λοιπόν να βάλεις μια μεγαλύτερη δόση θετικότητας στη ζωή σου, ξεκίνησε βοηθώντας άλλους ανθρώπους. Απόκτησε τη συνήθεια να στηρίζεις και να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους που αγαπάς, μάθε να λες «καλημέρα» και «ευχαριστώ» σε αγνώστους και να έχεις στάση καλοσύνης και ευγένειας. Με αυτό τον τρόπο, βάζει θετικότητα και αισιοδοξία στη ζωή του άλλου, κάτι όμως που αντανακλά και στη δική σου ζωή.

Βάλε φυσική άσκηση και κίνηση στη ζωή σου

Όσο και να σου φαίνεται παράξενο, το να έχεις φυσική άσκηση και κίνηση στη ζωή σου σε βοηθάει να έχεις περισσότερη χαλαρότητα και ευτυχία. Επίσης, σε βοηθάει να έχεις πιο θετική στάση ζωής. Όταν κινείς το σώμα σου του δίνεις την «τροφή» που χρειάζεται για να είναι δυνατό. Με αυτό τον τρόπο εκκρίνονται οι ορμόνες της χαράς. Επίσης, η άσκηση και η κίνηση σε βοηθάνε να αντιληφθείς ότι έβαλες έναν στόχο και τον πέτυχες.

Μάθε να αξιοποιείς την κριτική χωρίς να πληγώνεσαι

Ακόμα και αν τα έκανες όλα «τέλεια», κάτι που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν, πάλι οι άλλοι θα σου ασκούσαν κριτική. Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να κάνουν κριτική στους άλλους, να βλέπουν τα ελαττώματά τους ή τι δεν έκαναν καλά. Φυσικά όσοι κριτικάρουν τους άλλους δε βλέπουν τη δική τους καμπούρα, κοιτάνε μόνο τα λάθη των άλλων. Για να ξεπεράσεις και να αξιοποιήσεις την κριτική πρέπει να κάνεις δύο μεγάλα πράγματα: (Α) να καταφέρεις να δεις πέρα από τα λόγια της αρνητικής κριτικής και να κ ρίνεις αν υπάρχει κάποιο ψήγμα αλήθειας ή συμβουλής που θα σε βοηθήσει στην προσωπική σου εξέλιξη. Επίσης, (Β) να θυμάσαι ότι αυτός που σου κάνει κριτική πιθανότατα δεν έχει κάνει τη δική του αυτοκριτική, οπότε τα βγάζει όλα σε εσένα.

Απόκτησε τη συνήθεια να κάνεις κομπλιμέντα στους άλλους –και στον εαυτό σου αντί για αρνητική κριτική

Αν έχεις τη συνήθεια να κάνεις αρνητική κριτική, να επικεντρώνεσαι στα στραβά και τα ανάποδα, να βλέπεις προβλήματα αντί λύσεις και αυτά σε χαρακτηρίζουν, τότε σε διαβεβαιώνω ότι δεν έχεις ούτε σταγόνα θετικότητας στη ζωή σου! Και το χειρότερο είναι ότι οι άλλοι γύρω σου το αντιλαμβάνονται, οπότε σε αποφεύγουν. Το σημαντικό εδώ είναι να εξασκήσεις τη συνήθεια του να κάνεις κομπλιμέντα, να λες έναν καλό λόγο στον εαυτό σου ή σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. Χωρίς υπερβολές και ψευτιές, μάθε να εστιάζεις στο καλό, το όμορφο και το θετικό. Με ειλικρίνεια κάνε στον άλλον ένα κομπλιμέντο, πες του μια υποστηρικτική ή αισιόδοξη κουβέντα. Θα δεις ότι αλλάζει η διάθεση όχι μόνου του άλλου, αλλά και η δική σου!