Πριν σου μιλήσουμε για το ολιστικό αδυνάτισμα, έχεις σκεφτεί ποτέ πως όλοι οι τομείς της ζωής σου επηρεάζουν ο ένας τον άλλο; Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις οικονομικό άγχος και να μην κοιμάσαι καλά το βράδυ με αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρασμένη και να μην έχεις κουράγιο να γυμναστείς. Ή μπορεί να είσαι σε μια σχέση που δε σε ικανοποιεί και να νιώθεις παγιδευμένη, οπότε αναζητάς διέξοδο στο φαγητό.

Αν μέσα σε όλα αυτά επιθυμείς να αδυνατίσεις, πόσο εύκολο πιστεύεις θα είναι για σένα να ακολουθήσεις ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας ή άσκησης ή και τα δύο; Μάλλον όχι και τόσο. Κι ακόμα κι αν το καταφέρεις, το πιθανότερο είναι να έχει ημερομηνία λήξης και μετά θα επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες και συμπεριφορές γιατί τα παραπάνω προβλήματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το ολιστικό αδυνάτισμα, λοιπόν, στοχεύει στο να εντοπίσουμε αυτά τα θέματα που μας οδηγούν σε τέτοιου είδους επιβαρυντικές συμπεριφορές (emotional eating, stress eating κ.λπ.) και να βρούμε λύσεις για να φέρουμε ισορροπία στους τομείς της ζωής μας με τους οποίους δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Παράλληλα ξεκινάμε να δημιουργούμε νέες θετικές συνήθειες στη ζωή μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να μας είναι εύκολες και να βασίζονται στις προσωπικές μας ανάγκες αλλά και συνθήκες ζωής, ώστε να εδραιωθούν με το χρόνο και να γίνουν τρόπος ζωής. Ουσιαστικά μαθαίνουμε πως να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας συνειδητά.

10 tips για ολιστικό αδυνάτισμα:

  1. Να τρώμε πιο συνειδητά. Να τρώμε ήρεμα, να μασάμε καλά το φαγητό μας και να σταματάμε μόλις χορτάσουμε.
  2. Να συμμετέχουμε στην παρασκευή των γευμάτων μας. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να πάρουμε τον έλεγχο του τι τρώμε και να κάνουμε καλύτερες επιλογές.
  3. Να φτιάξουμε μια όμορφη ρουτίνα φαγητού φροντίζοντας το σερβίτσιο, το τραπεζομάντηλο, τον χώρο που τρώμε ώστε να μας φτιάχνει τη διάθεση για να απολαμβάνουμε το φαγητό μας πραγματικά και να αποφεύγουμε να τρώμε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση.
  4. Να διαβάζουμε τα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και κακής ποιότητας λιπαρών που καλό είναι να αποφεύγουμε.
  5. Να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη άσκησης και σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας αρέσει. Και αν σας αρέσει θα το κάνετε ευχάριστα και συστηματικά.
  6. Να βρούμε τρόπους διαχείρισης του άγχους μας. Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και σε άλλες ασθένειες του οργανισμού μας. Η άσκηση, ο διαλογισμός, η φύση και το γέλιο είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το άγχος σας. Βρείτε τι δουλεύει για εσάς.
  7. Να κοιμόμαστε καλά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και φυσικά σε κακή διάθεση η οποία με τη σειρά της συχνά οδηγεί σε λιγούρες και υπερφαγία.
  8. Να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Ο πιο σίγουρος δρόμος προς την ευτυχία! Όταν είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε, εστιάζουμε στα θετικά και νιώθουμε όμορφα. Και όταν νιώθουμε όμορφα, δεν έχουμε ανάγκη από distractions όπως το φαγητό, το αλκοόλ ή το κάπνισμα.
  9. Να κάνουμε διαλογισμό. Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη μείωση του άγχους αλλά και στο να αλλάξουμε αρνητικές πεποιθήσεις που μπορεί να μας μπλοκάρουν στο να αποκτήσουμε το σώμα που θέλουμε.
  10. Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Το πιο σημαντικό απ’ όλα! Όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά, θέλουμε να τον φροντίσουμε και να τον προστατέψουμε από ό,τι του κάνει κακό, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να το κάνουμε αυτό και για εμάς.