Λατρεύω τα Χριστούγεννα! Αγαπώ τα λαμπάκια, τις υπερβολικές διακοσμήσεις, την «τελετουργία» του τυλίγματος των δώρων, το γιορτινό μαγείρεμα και, φυσικά, τα γιορτινά τραπέζια. Όμως μαζί με όλα αυτά, όπως ήδη έχουμε αναλύσει σε αυτό εδώ το site που νοιάζεται για το είναι πιο πολύ από το φαίνεσθαι, οι γιορτές έχουν και άγχη, έχουν και εντάσεις, έχουν και πίεση. Γι’ αυτό παρακάτω έχω συγκεντρώσει τον προσωπικό μου δεκάλογο για αυτή την εποχή με 10 πράγματα που σκοπεύω να κάνω ως σύμβουλος ψυχικής υγείας που σέβεται τον εαυτό της (ή που, τέλος πάντων, προσπαθεί!).

1. Μην ξεχνάς τις βιταμίνες σου

Κάτι η φυτική διατροφή, κάτι το ιατρικό ιστορικό μου, φροντίζω, τα τελευταία χρόνια, να ελέγχω τακτικά την υγεία μου και να συμπληρώνω ό,τι «λείπει». Αυτό για μένα σημαίνει βιταμίνη B12 και D και, κάποιες φορές, μαγνήσιο (το οποίο είναι μαγικό, θα σου τα πω σε άλλο άρθρο). Επειδή όμως οι γιορτές μας βγάζουν από τη ρουτίνα μας, δεν έχω καταφέρει ως τώρα να τηρήσω και εκείνες τις ημέρες αυτή τη μικρή πρωινή συνήθεια. Φέτος, λοιπόν, θα το κάνω. Αν κι εσύ παίρνεις βιταμίνες, προβιοτικά, φυτικά ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα, βάλε μια καθημερινή ειδοποίηση με ήχο την ώρα που ξυπνάς ώστε να μην ξεχαστείς και να το πάρεις όπως πρέπει! Αυτή τη ζόρικη εποχή, μάλιστα, στο πρωινό μου wellness routine έχει μπει και το CBD oil αλλά και γι’αυτό πρέπει να σημειώσω να σου γράψω μια άλλη φορά.

2. Ξέχνα τις διατροφικές «απαγορεύσεις»

Διατροφή και Χριστούγεννα δεν πάνε μαζί. Για «δίαιτα» ούτε λόγος! Άκουσέ με… κανένα φαγητό δεν είναι «καλό» ή «κακό». Απλά κάποια φαγητά είναι πιο θρεπτικά κι άλλα λιγότερο. Αυτές τις γιορτές λοιπόν ας φάμε όλοι ό,τι θέλουμε, σε ό,τι ποσότητα θέλουμε κι έτσι, αποδεδειγμένα, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο απ’ότι πιστεύαμε. Αυτές τις γιορτές τίποτε δεν είναι “off-limits.”

3. Πρόσθεσε λίγα παραπάνω λαχανικά

Και αφού πηρα την άδεια, από τον εαυτό μου, για να φάω ό,τι θέλω χωρίς ενοχές… νομίζω ότι το επόμενο στάδιο είναι να προσθέσω λίγα ακόμα λαχανικά στο πιάτο μου. Γιατί; Διότι δεν με βαραίνουν αλλά με χορταίνουν, ταιιριάζουν τέλεια με όλα τα σουφλέ, τα καπνιστά τόφου και τα εορταστικά λαζάνια που ανυπομονώ να φάω και είναι και πεντανόστιμα (επειδή τα μαγειρεύω όπως μου αρέσουν). Επίλεξε κι εσύ λίγες παραπάνω γλυκοπατάτες, λίγη παραπάνω σαλάτα, λίγα παραπάνω καραμελωμένα καρότα και βάλτα δίπλα σε όλα εκείνα που λιγουρεύεσαι. Θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά.

4. Κοιμήσου λίγο παραπάνω

Δεν χρειάζεται να ξαναπούμε πόσο ευεργετικός είναι ο ύπνος για τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Γι’ αυτό φόρα τις πιο χριστουγεννιάτικες πιτζάμες σου, κλείσε το ξυπνητήρι κι απόλαυσε το κρεβάτακι σου… είτε σκοπεύεις να κοιμηθείς είτε απλά να χουζουρέψεις.

5. Κίνησε το σώμα σου καθημερινά

Πριν από λίγο καιρό, με πονεμένη πλάτη και γόνατα κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και έκανα μια δήλωση «10 λεπτά κίνησης τη μέρα… υπόσχομαι!». Δεν χρειάζεσαι παραπάνω, για αρχή. Πλέον το έχω αυξήσει στα 20-30 λεπτά κι ακόμα είμαι πολύ μακριά από τη μία ώρα άσκησης που έκανα κάποτε αβίαστα. Ωστόσο η ήπια καθημερινή άσκηνη είναι πολύ καλύτερη από την… καθόλου άσκηση. Γι’ αυτό, ακόμα και μέσα στην περίοδο των γιορτών που τα προγράμματα ανακατεύονται, είναι σημαντικό να εντάξεις ή να διατηρήσεις ένα 10λεπτο κίνησης την ημέρα. Βάλε 2-3 τραγούδια που σου αρέσουν και χόρεψε μέσα στο σαλόνι ή καθώς μαγειρεύεις! Κάνε λίγες διατάσεις όταν έχεις μόλις ξυπνήσει, ή πήγαινε με τα πόδια αντί να πάρεις αυτοκίνητο, για τις κοντινές διαδρομές. Σου υπόσχομαι πως μαζί σου θα το κάνω κι εγώ.

6. Μην πεις όχι σε ένα μικρό σνακ πριν το γεύμα

Ξέχνα αυτά που μας έλεγε η μαμά τα «μην τρως τώρα γιατί δεν θα θες μετά!». Αυτός είναι ο σκοπός, στο κάτω κάτω. Φέτος κι εγώ θα κάνω μικρά σνακ ανάμεσα στα γεύματα ώστε να μην κάθομαι στο τραπέζι τρελαμένη από πείνα για… ευνόητους λόγους. Άσε που όσο πιο πεινασμένη είσαι, τόσο πιο γρήγορα θα φας και τόσο πιο δύσκολα θα χωνέψεις, χάνοντας κάθε αίσθηση σύνδεσης με το γεύμα σου αλλά και κάθε καλή διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας.

7. Φάε με… συνείδηση

Το φαγητό είναι απόλαυση. Το φαγητό είναι επικοινωνία. Το φαγητό είναι φροντίδα. Γι’ αυτό φέτος θα τα τιμήσω όλα αυτά και πέρα από το να μην μου απαγορεύσω τίποτα, θα προσπαθήσω να φάω ενσυνείδητα. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα φάω λίγο πιο αργά, θα μασάω καλά κάθε μπουκιά για να την απολαύσω καλύτερα, θα παρατηρώ το φαγητό με όλες τις αισθήσεις μου, και όχι μόνο με τη γεύση και θα αποδίδω ευγνωμοσύνη, νοητά, για κάθε έναν που δούλεψε για να φτάσει στο πιάτο μου αυτό το γεύμα. Δεν θα ξεχάσω και τη μαμά φύση που μας παρέχει όλα σε αφθονία. Δοκίμασέ το και εσύ και παρατήρησε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου.

8. Διεκδίκησε χρόνο για τον εαυτό σου

Σαν εσωστρεφές άτομο, είναι πολύ σημαντικό για μένα να περνάω χρόνο μόνη μου ιδίως σε μια τέτοια εποχή που έρχεται με πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις. Παλιότερα που δεν είχα την επίγνωση που έχω τώρα, έφτανα κοντά στην πρωτοχρονιά να είμαι γεμάτη ένταση, νεύρα, να νιώθω κόπωση και να μην μπορώ να χαρώ τίποτα. Ε, τώρα έμαθα. Και δίνω πλέον, χωρίς καμιά ενοχή, στον εαυτό μου όσο χρόνο δίνω και στους άλλους. 4 ώρες στο σπίτι των γονιών; 4 ώρες στο σπίτι μου, μόνη μου. Ένα απόγευμα με τον σύντροφό μου; Ένα πρωινό μόνο για μένα… Ίσως οι δικές σου ανάγκες να είναι πολύ διαφορετικές όμως σε κάθε περίπτωση, βάλε τις δικές σου ανάγκες στην κορυφή της λίστας και, ναι, φύγε νωρίς από εκείνο το πάρτυ για να απολαύσεις ένα μπάνιο και να δεις την αγαπημένη σου σειρά… το αξίζεις!

9. Μαγείρεψε μαζί με τους αγαπημένους σου

Οκ, αυτό είναι κάπως συγκεκριμένο και δεν θα λειτουργήσει καλά για όλους. Αλλά για μένα, που δεν έχω τον χρόνο να το κάνω συχνά, οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία για να δείξω τη φροντίδα μου μαγειρεύοντας για εκείνους και, πολλές φορές, μαζί τους λαχταριστά (vegan) φαγητά. Έτσι νιώθω πως δημιουργώ μαζί τους νέες αναμνήσεις, απολαμβάνω κάθε στιγμή δημιουργίας, κάτι που μου λείπει από την καθημερινή ρουτίνα, και τους ανοίγω μια πόρτα στον δικό μου τρόπο ζωής με τον πιο λαχταριστό τρόπο!

10. Διάλεξε ποιες «παραδόσεις» σου ταιριάζουν

Ούτε που θέλω να θυμάμαι τις παραμονές των γιορτών στην παιδική μου ηλικία όταν οι «μεγάλοι» θεωρούσαν δεδομένο πως θα πάω να πω τα κάλαντα. Για ένα συνεσταλμένο παιδί σαν εμένα το να χτυπήσω πόρτες συγγενών και ξένων και να τραγουδήσω προκειμένου να πάρω ένα κέρασμα ή χαρτζιλίκι ήταν, οριακά, επίπονο. Όμως το έκανα. Γιατί έτσι ήταν το έθιμο. Κι όχι δεν έπαθα και κάτι κακό (άσχετο που τώρα ξιφομαχώ καθημερινά με το χρόνιο άγχος). Όμως πλέον ξέρω καλύτερα και τηρώ αυστηρά και μόνο τις παραδόσεις που μου αρέσουν και ταιριάζουν στον δικό μου τρόπο ζωής. Οπότε αυτά τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσω χωρίς να θυσιαστεί μια γαλοπούλα, χωρίς να χτυπήσω πόρτες για κάλαντα (εντάξει, ίσως να φταίει πια και η ηλικία σε αυτό), χωρίς να πάω εκκλησία… εκτός κι αν τελευταία στιγμή νιώσω την ανάγκη να το κάνω. Τότε, θα το κάνω με χάρά! Δώσε κι εσύ στον εαυτό σου την άδεια να φτιάξει τις δικές του παραδόσεις, να τηρήσει τα έθιμα που εκείνος θέλει και, εμπιστέψου με, θα περάσεις τις πιο όμορφες και ήρεμες γιορτές!