Θα έκανες τα πάντα για να είσαι χαρούμενη! Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύεις και λες. Μπορεί να κάνεις κινήσεις που σε κάνουν να νιώθεις πιο χαρούμενη, π.χ. μαγειρεύεις θρεπτικά γεύματα που σου αρέσουν, γυμνάζεσαι κ.ο.κ. Όμως μπορεί να έχεις υιοθετήσει και μερικές συνήθειες που ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις, τελικά, σου «κλέβουν» από τη «δεξαμενή» χαράς που με τόσο κόπο προσπαθείς να γεμίσεις καθημερινά. Τι είναι σημαντικό σε πρώτη φάση; Να τις εντοπίσεις και έπειτα, όσο είναι δυνατόν, να τις περιορίσεις.
Σκέφτεσαι διαρκώς πώς θα ήθελες να είναι η ζωή σου
Όταν αναλώνεις τον χρόνο σου στο να σκέφτεσαι πώς θα έπρεπε να μοιάζει η ζωή σου δεν έχεις χρόνο για να κινηθείς προς τα εκεί. Αν για παράδειγμα σκέφτεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν κυνηγούσες το επάγγελμα που αγαπάς, αντί να λάβεις δράση για το επάγγελμα αυτό, η ζωή απλά θα κυλάει μπροστά από τα μάτια σου, χωρίς εσύ να κάνεις κάτι για το όνειρο σου. Αντί, λοιπόν, να κάνεις daydreaming στην ιδανική ζωή και μετά να απογοητεύεσαι που δεν τη ζεις, απλά λάβε δράση!
Προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα
Αν μπορείς να ελέγξεις κάτι, τότε είναι εντάξει να προσπαθήσεις. Αν δεν μπορείς όμως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή συμβαίνουν όταν βρίσκεις το κουράγιο να αφήσεις πίσω σου όσα δεν μπορείς να αλλάξεις, γιατί όταν δεν είσαι πλέον σε θέση να αλλάξεις μια κατάσταση, καλείσαι να αλλάξεις τον εαυτό σου και να αναπτυχθείς.
Επικεντρώνεσαι στο πώς ήταν τα πράγματα
Πώς ήταν το σώμα σου, πώς ήταν οι σχέσεις με τις φίλες σου και την οικογένεια σου πριν μέρες, μήνες, χρόνια… Είναι σοφό να μαθαίνεις από το παρελθόν σου, όμως να μπορείς να το αφήνεις πίσω σου και να εξελίσσεσαι μέσα από αυτό. Πρώτα πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι τα πράγματα μπορεί να μην ξαναγίνουν ποτέ όπως ήταν και ότι αυτό το τέλος είναι στην πραγματικότητα μια νέα αρχή. Τότε μόνο θα μπορέσεις να δεις το μέλλον και να είσαι χαρούμενη μέσα σε αυτό, αλλά και στο παρόν.
Δεν συγχωρείς τον εαυτό σου
Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου για τις κακές αποφάσεις που πήρες στο παρελθόν, για τις επιλογές που κατά λάθος πλήγωσαν τους άλλους και τον εαυτό σου. Όλα αυτά είναι μαθήματα ζωτικής σημασίας. Και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι η προθυμία σου να αναπτυχθείς μέσα από αυτά. Μαθαίνοντας να συγχωρείς και κατ’επέκταση να αγαπάς τον εαυτό σου, αποβάλλεις από πάνω σου τύψεις και άσχημες σκέψεις και καταφέρνεις να είσαι όλο και πιο χαρούμενη!
Συμβιβάζεσαι με την καθημερινότητα
Δεν είναι εύκολο να βγαίνεις από τη ρουτίνα σου και την καθημερινότητα σου, ειδικά όταν έχεις να ανταπεξέλθεις σε μια οικογένεια και σε μια δουλειά που θέλουν την πλήρη προσοχή σου. Όταν όμως βλέπεις ότι η καθημερινότητα αυτή δεν σε ευχαριστεί πλήρως, τότε δεν χρειάζεται να συμβιβάζεσαι! Εντόπισε τι θα ήθελες να αλλάξεις και σιγά-σιγά κάνε την αλλαγή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα γυρίσεις σπίτι μια ώρα αργότερα γιατί θα ξεκινήσεις μάθημα πιάνου. Αν αυτό είναι που θέλεις να κάνεις, τότε δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη!
Επικεντρώνεσαι στα αρνητικά
Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια, όμως το να σκέφτεσαι όλες τις κακουχίες που σου συμβαίνουν δεν θα σε οφελήσει σε τίποτα. Ναι χρειάζεται να αναγνωρίζεις τα αρνητικά έτσι ώστε να μπορείς να εξελίσσεσαι μέσα από αυτά, αλλά είναι σημαντικό να μην τα αφήνεις να κατακλύζουν τις σκέψεις σου και τη διάθεση σου. Υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα γύρω μας, τα οποία μόλις αρχίσεις να εντοπίζεις και να αναγνωρίζεις οι μέρες σου θα είναι έστω και λίγο πιο όμορφη.
Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Με αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με άτομα στο γυμναστήριο, στον δρόμο, η σύγκριση που κάνεις στο κεφάλι σου μπορεί να συμβαίνει παντού. Δυστυχώς, όμως, η σύγκριση, αντί να σε κάνει να δουλέψεις παραπάνω και πιο σκληρά, οδηγεί σε αισθήματα έλλειψης και ανεπάρκειας. Για να το καταπολεμήσεις εξάσκησε την ευγνωμοσύνη όσο πιο συχνά μπορείς. Με τον τρόπο αυτό θα είσαι ευχαριστημένη με όσα εσύ έχεις και δεν θα εστιάζεις αυτά που δεν έχεις.
Τσεκάρεις διαρκώς το κινητό σου
Οι συνεχείς ειδοποιήσεις και η παρόρμηση να ελέγξεις το κινητό διαταράσσουν την εστίαση σου. Έτσι σπαταλάς τον χρόνο που απαιτείται για να τελειώσεις μια εργασία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια νιώθεις δυσαρεστημένη που ενέδωσες στον περισπασμό και δεν έκανες αυτό που έπρεπε, ενώ παράλληλα τρέχεις να προλάβεις τα πάντα! Επίσης, όταν περνάς πολύ χρόνο στο κινητό δεν μπορείς να περάσεις ποιοτικό χρόνο με δικούς σου ανθρώπους και φυσικά όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεννούν μια σύγκριση στο κεφάλι σου, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Μήπως χρειάζεσαι ένα social media detox;
Παραμελείς την αυτοφροντίδα
Μπορεί να σου ακούγεται κλισέ, αλλά όταν παραμελείς να φροντίσεις την ψυχή και το σώμα σου οδηγείσαι σε εξάντληση και δυστυχία. Η ευτυχία σου ξεκινάει από μέσα σου! Αφιέρωσε λίγο χρόνο σε δραστηριότητες που σου αρέσουν, κοιμήσου καλά, φάε θρεπτικές τροφές κ.ο.κ. Όλοι αυτοί είναι μικροί και απλοί τρόποι να επενδύσεις στην ευτυχία!
Δεν θέτεις τα όρια σου
Η αποτυχία να θέσεις όρια στη δουλειά, στους φίλους και στην οικογένεια μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και εξάντληση της ενέργειας, της δημιουργικότητας και των κινήτρων σου. Χώρισε τη ζωή σου σε τρεις τομείς: τον εαυτό σου, τη δουλειά σου και τις σχέσεις σου. Μέσα σε κάθε τομέα της ζωής υπάρχουν οι αξίες ή τα χαρακτηριστικά του ατόμου που θέλουμε να είμαστε. Όλοι οι τομείς της ζωής θα πρέπει να έχουν χώρο και χρόνο στην καθημερινότητα μας κι αν δεν έχουν, τότε θα νιώθουμε ανισορροπία. Εσύ όμως θα ορίσεις και θα είσαι συνεπής στο πόσο χρόνο θα αφιερώσεις σε κάθε τομέα. Μόλις προσδιορίσεις τα όρια σου και τα μετατρέψεις σε χρόνο θα σέβεσαι τον εαυτό σου περισσότερο και θα σε σέβονται και οι άλλοι. Όλα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και η καθημερινότητα πιο εύκολη.